Η γνώση του καφέ
Image
Η γευστική ισορροπία του καφέ επηρεάζεται από τον τρόπο που καβουρδίζεται

Οι κόκκοι καφέ δεν ψήνονται πάντα το ίδιο – γίνεται διάκριση μεταξύ διαφόρων βαθμών ψησίματος. Ο κρίσιμος παράγοντας ενός καλού εσπρέσο είναι π.χ. υψηλής ποιότητας κόκκων, οι οποίοι είναι ψητοί πιο σκοτεινοί από τους «κανονικούς» κόκκους καφέ. Με την προετοιμασία ενός καλού εσπρέσο, ο αλεσμένος καφές έρχεται σε επαφή με το ζεστό νερό πολύ σύντομα. Το αποτέλεσμα: λιγότερες πικρές ουσίες και τανίνη και λιγότερη καφεΐνη από ό, τι με τις συμβατικές μεθόδους φίλτρου. Βεβαιωθείτε ότι τα φασόλια είναι πάντα αλεσμένα ιδιαίτερα λεπτά. Τα πολύτιμα αρώματα “εξάγονται” καλύτερα με αυτόν τον τρόπο.

Image
Το άλφα και το ωμέγα: η κρέμα του καφέ– λεπτή, αισθησιακή, αρωματική

Το στρώμα που δημιουργείται στην επιφάνεια του καφέ ονομάζεται crema. Έχει μια λιπαρή-κρεμώδη, λεπτή σύσταση πόρων και δεσμεύει τα αρώματα. Η κρέμα δημιουργείται από το νερό, το οποίο συμπιέζεται μέσω του αλεσμένου καφέ με υψηλή πίεση (περίπου 15 bar). Για τον καφέ, η κρέμα είναι σαν ένα προστατευτικό στρώμα, καθώς οι αρωματικές ουσίες εξαφανίζονται πιο αργά.

Image
Ο καφές και το χρώμα της κρέμας του

Το χρώμα της κρέμας επηρεάζεται από διάφορους παράγοντες.Εάν η κρέμα είναι πολύ σκοτεινή, μπορεί να είναι π.χ. επειδή η θερμοκρασία παρασκευής είναι πολύ υψηλή ή τα φασόλια έχουν αλεσθεί πολύ λεπτά. Εάν η κρέμα είναι πολύ ελαφριά, μπορεί να οφείλεται στο ότι ο καφές έχει αλεσθεί πολύ χονδροειδώς ή η θερμοκρασία παρασκευής είναι πολύ χαμηλή. Αυτοί οι παράγοντες μπορούν να επηρεαστούν από τις πιο αυτόματες καφετιέρες.

Image
Το σωστό νερό για τέλεια απόλαυση του καφέ

Το νερό και το νερό δεν είναι όμοια. Έχει διαφορετικές σκληρότητες, δηλαδή διαφορετική περιεκτικότητα σε ανόργανα άλατα. Για ιδανική απόλαυση του καφέ, συνιστάται η χρήση ενός εξειδικευμένου φίλτρου νερού, το οποίο απομακρύνει τα άλατα και τις ενοχλητικές γεύσεις από το νερό και προστατεύει έτσι το μηχάνημα διασφαλίζοντας παράλληλα τη βασική δυνατή γεύση. Με τα μοντέλα Melitta® CAFFEO®, συνιστούμε τη χρήση του φίλτρου νερού Melitta® Pro Aqua όλα τα μοντέλα παρέχονται με φίλτρο.

Αφήστε μια απάντηση