ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ

Η γνώση του καφέ

Η γευστική ισορροπία του καφέ επηρεάζεται από τον τρόπο που καβουρδίζεται

Οι κόκκοι καφέ δεν ψήνονται πάντα το ίδιο – γίνεται διάκριση μεταξύ διαφόρων βαθμών ψησίματος. Ο κρίσιμος παράγοντας ενός καλού εσπρέσο είναι π.χ. υψηλής ποιότητας κόκκων, οι οποίοι είναι ψητοί πιο σκοτεινοί από τους «κανονικούς» κόκκους καφέ. Με την προετοιμασία ενός καλού εσπρέσο, ο αλεσμένος καφές έρχεται σε επαφή με το ζεστό νερό πολύ σύντομα. Το αποτέλεσμα: λιγότερες πικρές ουσίες και τανίνη και λιγότερη καφεΐνη από ό, τι με τις συμβατικές μεθόδους φίλτρου. Βεβαιωθείτε ότι τα φασόλια είναι πάντα αλεσμένα ιδιαίτερα λεπτά. Τα πολύτιμα αρώματα “εξάγονται” καλύτερα με αυτόν τον τρόπο.

Το άλφα και το ωμέγα: η κρέμα του καφέ– λεπτή, αισθησιακή, αρωματική

Το στρώμα που δημιουργείται στην επιφάνεια του καφέ ονομάζεται crema. Έχει μια λιπαρή-κρεμώδη, λεπτή σύσταση πόρων και δεσμεύει τα αρώματα. Η κρέμα δημιουργείται από το νερό, το οποίο συμπιέζεται μέσω του αλεσμένου καφέ με υψηλή πίεση (περίπου 15 bar). Για τον καφέ, η κρέμα είναι σαν ένα προστατευτικό στρώμα, καθώς οι αρωματικές ουσίες εξαφανίζονται πιο αργά.

Ο καφές και το χρώμα της κρέμας του

Το χρώμα της κρέμας επηρεάζεται από διάφορους παράγοντες.Εάν η κρέμα είναι πολύ σκοτεινή, μπορεί να είναι π.χ. επειδή η θερμοκρασία παρασκευής είναι πολύ υψηλή ή τα φασόλια έχουν αλεσθεί πολύ λεπτά. Εάν η κρέμα είναι πολύ ελαφριά, μπορεί να οφείλεται στο ότι ο καφές έχει αλεσθεί πολύ χονδροειδώς ή η θερμοκρασία παρασκευής είναι πολύ χαμηλή. Αυτοί οι παράγοντες μπορούν να επηρεαστούν από τις πιο αυτόματες καφετιέρες.

Το σωστό νερό για τέλεια απόλαυση του καφέ

Το νερό και το νερό δεν είναι όμοια. Έχει διαφορετικές σκληρότητες, δηλαδή διαφορετική περιεκτικότητα σε ανόργανα άλατα. Για ιδανική απόλαυση του καφέ, συνιστάται η χρήση ενός εξειδικευμένου φίλτρου νερού, το οποίο απομακρύνει τα άλατα και τις ενοχλητικές γεύσεις από το νερό και προστατεύει έτσι το μηχάνημα διασφαλίζοντας παράλληλα τη βασική δυνατή γεύση. Με τα μοντέλα Melitta® CAFFEO®, συνιστούμε τη χρήση του φίλτρου νερού Melitta® Pro Aqua όλα τα μοντέλα παρέχονται με φίλτρο.

Καφετιέρα φίλτρου

Μια σύντομη ιστορία της καφετιέρας φίλτρου

Οι ηλεκτρικές καφετιέρες υπάρχουν ήδη από τον 19ο αιώνα. Ωστόσο, συσκευές παρόμοιες με τις τρέχουσες παρουσιάστηκαν μόνο στη δεκαετία του 1950. Ήδη στις αρχές της δεκαετίας του 1960, η Melitta® κυκλοφόρησε την πρώτη καφετιέρα φίλτρου στην αγορά, σε συνεργασία με την Widman: “MA 120” – μια εταιρεία που έκανε ιστορία. Κατά τη διάρκεια αυτών των ετών, οι καφετιέρες – με τιμή περίπου 120,00 DM – ήταν ακόμα ένα πραγματικό είδος πολυτελείας. Μόνο το 1970 η καφετιέρα φίλτρου πέτυχε την πρωτοπορία της. Όλο και περισσότεροι προμηθευτές ήρθαν στην αγορά και οι καφετιέρες φίλτρων αναπτύχθηκαν σε ένα μαζικό προϊόν. Η βασική αρχή του θερμαινόμενου νερού που φτάνει στο δοχείο στάγδην-στάγδην, μέσω του φίλτρου καφέ γεμάτο με αλεσμένο καφέ, παρέμεινε μέχρι σήμερα και έχει τροποποιηθεί ελαφρά μόνο με τα χρόνια.

Πώς λειτουργεί ακριβώς;

Οι περισσότερες καφετιέρες φίλτρων στην αγορά λειτουργούν σύμφωνα με την αρχή του βαρυτικού φιλτραρίσματος.

Αυτό λειτουργεί ως εξής:

  •  Το νερό διοχετεύεται από τη δεξαμενή νερού μέσω ενός σωλήνα κατεύθυνσης στη θερμάστρα.
  • Αυτό συνήθως εγκαθίσταται στη βάση του μηχανήματος (κάτω από την εστία).
  • Εδώ, το νερό θερμαίνεται στους 100 ° C περίπου. Μέσω ενός ανυψωτικού, το θερμαινόμενο νερό φτάνει τώρα στον αλεσμένο καφέ στο φίλτρο.
  • Ακόμα και μετά τη διαδικασία παρασκευής, ο θερμαντήρας συνεχίζει να λειτουργεί. Για συσκευές με γυάλινη κανάτα, διατηρεί τον καφέ ζεστό με την ενσωματωμένη εστία.
  • Για συσκευές με θερμική κανάτα, δεν είναι απαραίτητο. Η κανάτα διατηρεί τον καφέ ζεστό, ο θερμαντήρας σβήνει αυτόματα μετά την ολοκλήρωση της παρασκευής.

Ο επιλογέας αρώματος

Οι περισσότερες καφετιέρες προετοιμάζουν τον καφέ με τον ίδιο τρόπο για κάθε διαδικασία παρασκευής. Η γεύση επηρεάζεται μόνο από την ποιότητα / δοσολογία του καφέ που χρησιμοποιείται. Ο Melitta® Aroma Selector κάνει αυτό το ευκολότερο για τους λάτρεις του καφέ: Καθιστά δυνατή τη μεταβολή της ισχύος του καφέ πολύ εύκολα και σύμφωνα με την προσωπική γεύση. Τα ακόλουθα μοντέλα Melitta® διαθέτουν αυτήν τη δυνατότητα: Look® Selection, Look® DeLuxe, Look® Therm DeLuxe, Enjoy® και Enjoy® Therm.

Μη αυτόματη διήθηση

Το φίλτρο κώνου πορσελάνης – το πρωτότυπο

Πριν από 100 χρόνια, η Melitta Bentz, νοικοκυρά από τη Δρέσδη, είχε τελικά αρκετή πικρή γεύση και λείανση των δοντιών όταν έπινε καφέ. Ένα φύλλο χαρτιού από το σχολικό βιβλίο του γιου της Γουίλι της έδωσε μια απλή ιδέα να φιλτράρει τους άπεπτους χώρους καφέ χρησιμοποιώντας ένα φίλτρο και χαρτί κατά την παρασκευή καφέ. Γύρισε με ένα διάτρητο ορείχαλκο και στις 20 Ιουνίου 1908, τέθηκαν τα επιχειρηματικά θεμέλια.

Συμβουλές για χειροποίητα λάτρεις

Με χειροκίνητη διήθηση, ο καφές θα πρέπει ιδανικά να εγχυθεί με νερό που δεν βράζει πλέον (η θερμοκρασία μεταξύ 86 και 98 ° C είναι ιδανική). Στη συνέχεια, περιμένετε για λίγο (περίπου 20 έως 30 δευτερόλεπτα) και στη συνέχεια ετοιμάστε τον καφέ με το υπόλοιπο νερό. Το ιδιαίτερο πλεονέκτημα του χειροκίνητου φιλτραρίσματος είναι ότι η διαδικασία παρασκευής μπορεί να προσαρμοστεί ιδανικά. Με τη μέθοδο έγχυσης, η αντοχή μπορεί να ποικίλλει:

  • Εάν απαιτείται ήπιος καφές, συνιστάται να ρίξετε ολόκληρη την ποσότητα νερού στο φίλτρο αμέσως μετά την παρασκευή. Αν ένας πιο δυνατός καφές ήθελε, ο καφές εγχέεται ένα αναβλύζουν σε έναν χρόνο και ο καφές αφήνεται σε εντελώς στραγγίξει στο μεταξύ. ένας δυνατός καφές παράγεται όταν το νερό εμπλουτίζεται συνεχώς κατά ριπές.
  • Και μια ακόμη τελική συμβουλή: Εάν το δοχείο καφέ θερμαίνεται με βραστό νερό κατά το φιλτράρισμα χειροκίνητα, η θερμοκρασία και το άρωμα του καφέ μπορούν να διατηρηθούν ακόμη καλύτερα.

Πλήρως αυτόματες μηχανές καφέ

Η πίεση το κάνει – Πλεονεκτήματα των πλήρως αυτόματων καφετιέρων

Μια πλήρως αυτόματη καφετιέρα πιέζει ζεστό νερό μέσω του αλεσμένου καφέ με υψηλή πίεση κατά τη διαδικασία παρασκευής. Ο αλεσμένος καφές έρχεται σε επαφή με το νερό πολύ σύντομα. Επομένως, απελευθερώνονται λιγότερες πικρές ουσίες. Μέσω της πίεσης και μιας ειδικής βαλβίδας crema, δημιουργείται μια λεπτή κρέμα στον καφέ – για ειδική απόλαυση του καφέ. Για ατομική γεύση, με τις πιο πλήρως αυτόματες καφετιέρες – όπως επίσης και με το CAFFEO® – η ισχύς και η ποσότητα του καφέ μπορούν να ρυθμιστούν ξεχωριστά.

Πλήρως αυτόματη καφετιέρα – ολόκληρη η γκάμα των σπεσιαλιτέ του καφέ

Με το CAFFEO® μπορείτε να ετοιμάσετε μια μεγάλη ποικιλία από σπεσιαλιτέ καφέ. Ανάλογα με τον συνδυασμό κόκκων καφέ, ποσότητας καφέ και ποσότητας νερού, μπορείτε π.χ. να ετοιμάσετε εσπρέσο ή ένα εντελώς κανονικό φλιτζάνι καφέ. Οι πλήρως αυτόματες καφετιέρες CAFFEO® διαθέτουν επίσης ακροφύσιο αφρού γάλακτος – έτσι ώστε οι καπουτσίνο, latte macchiato και άλλοι να φτιάχνονται πρακτικά.

Δύο ποικιλίες φασολιών σε μια πλήρως αυτόματη καφετιέρα

Οι περισσότερες πλήρως αυτόματες καφετιέρες προσφέρουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσετε μια δεύτερη ποικιλία καφέ ως αλεσμένο καφέ. Σε αυτήν την περίπτωση, σας συνιστούμε να χρησιμοποιείτε ολόκληρα φασόλια, τα οποία αλέθετε λίγο πριν από την προετοιμασία. Εάν σκοπεύετε να χρησιμοποιείτε δύο ποικιλίες καφέ σε τακτική βάση, προτείνουμε το CAFFEO® από το Melitta® με το Bean Select, το δοχείο των δύο θαλάμων. Επιλέξτε μεταξύ των δύο ποικιλιών φασολιών από κύπελλο σε κύπελλο.

Ο νόστιμος καφές χρειάζεται λίγα δευτερόλεπτα

Ανάλογα με την ποσότητα του νερού, η προετοιμασία ενός φλιτζανιού διαρκεί μεταξύ 25 και 55 δευτερολέπτων. Με την πλήρως αυτόματη καφετιέρα CAFFEO®, μπορείτε να ετοιμάσετε δύο φλιτζάνια με το πάτημα ενός κουμπιού.

Συχνές απορίες για τις συσκευές Melitta.

Παρακάτω θα βρείτε τις πιο συχνές ερωτήσεις σχετικά με τις συσκευές Melitta.

1. Πόσο συχνά πρέπει να πραγματοποιώ αφαλάτωση της καφετιέρας μου;

Το πόσο συχνά μια μηχανή καφέ χρειάζεται αφαλάτωση εξαρτάται από το πόσο συχνά χρησιμοποιείται και από τη σκληρότητα του νερού. Στην περίπτωση που η μηχανή χρησιμοποιείται κάθε μέρα τότε για χρήση σκληρού νερού, συνιστάται να πραγματοποιείτε αφαλάτωση δύο φορές τον μήνα, ενώ για χρήση μαλακού νερού, μία φορά τον μήνα είναι αρκετή.

2.Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να πραγματοποιήσω αφαλάτωση της καφετιέρας μου;

Για την αφαλάτωση μιας καφετιέρας, συνιστάται η χρήση ενός υγρού αφαλάτωσης το οποίο είναι κατάλληλο για μηχανές καφέ.

3.Για πόσο μπορώ να διατηρήσω κόκκους καφέ;

Η ημερομηνία ελάχιστης διατήρησης βρίσκεται στη συσκευασία των κόκκων καφέ. Η ημερομηνία ελάχιστης διατήρησης ισχύει εφόσον η συσκευασία είναι κλειστή.

4.Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος αποθήκευσης του καφέ;

Ο καβουρδισμένος καφές είναι ένα ευαίσθητο φυσικό προϊόν, το οποίο μπορεί γρήγορα να χάσει τη γεύση του εάν αποθηκευτεί με λάθος τρόπο. Επομένως, σας συνιστούμε να μην αποθηκεύετε το ανοιχτό πακέτο μαζί με άλλα έντονα μυρωδικά τρόφιμα. Προστατέψτε τον καφέ σας από το άμεσο ηλιακό φως, τη θερμότητα και την υγρασία, καθώς αυτά μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά τη γεύση. Αποθηκεύστε σε δροσερό, ξηρό και χωρίς οσμή μέρος. Σας προτείνουμε επίσης να αποθηκεύσετε τον καφέ σας στην αρχική του συσκευασία.

5.Τι σχέση έχει το άλεσμα του κόκκου καφέ με τη γεύση του καφέ;

Ο τρόπος με τον οποίο είναι αλεσμένοι οι κόκκοι καφέ επηρεάζει σημαντικά τη γεύση του καφέ. Αν οι κόκκοι καφέ είναι λεπτώς αλεσμένοι, ο καφές θα έχει πιο δυνατή γεύση, ενώ αν το άλεσμα είναι χονδρό, η γεύση θα είναι πιο ήπια.

6.Τι είναι ο espresso;

Ο espresso είναι μια μικρή ποσότητα συμπυκνωμένου καφέ.

7. Τι είναι ο καφές φίλτρου;

Ο καφές φίλτρου φτιάχνεται από ζεστό νερό το οποίο περνάει μέσα από τριμμένο καφέ. Το ζεστό νερό φιλτράρεται μέσω της βαρύτητας. Όταν το νερό έρθει σε επαφή με τον τριμμένο καφέ, οι γεύσεις, το χρώμα και το άρωμα του καφέ εξάγεται και διαλύεται στο νερό, διαδικασία γνωστή και ως εκχύλιση.

8.Ποια η διαφορά ανάμεσα στον καφέ φίλτρου και στον espresso;

Ο espresso και ο καφές φίλτρου έχουν μόνο ένα κοινό στοιχείο. Τον κόκκο καφέ! Ο espresso είναι ένας συμπυκνωμένος καφές ο οποίος εκχειλίζεται με πιεσμένο νερό. Το αποτέλεσμα είναι ένα μικρό ποτηράκι καφέ με πλούσια υφή, γλυκόπικρη γεύση και χρυσό αφρό γνωστό ως κρέμα. Χρειάζεται τουλάχιστον 9 bar πίεση για να δώσει όλη τη γεύση του καφέ.

9.Όλες οι καφετιέρες φίλτρου έχουν τα ίδια αποτελέσματα;

Η άμεση απάντηση είναι όχι. Το σωστό φιλτράρισμα και ο σωστός ρυθμός εξαγωγής είναι μόνο κάποια από τα χαρακτηριστικά που παίζουν σημαντικό ρόλο στο αποτέλεσμα.

Κάποια βασικά χαρακτηριστικά:

  • Καθώς ο καφές αποτελείται από 98% νερό, η ποιότητα του νερού επηρεάζει σημαντικά τη γεύση του καφέ σας. Επομένως, το νερό δεν πρέπει να είναι πολύ σκληρό ή πολύ μαλακό. Η σκληρότητα του νερού ποικίλλει σημαντικά από περιοχή σε περιοχή. Ενώ το πολύ μαλακό νερό αυξάνει την οξύτητα του καφέ, το πολύ σκληρό νερό μειώνει την οξύτητά του.
  • Πρέπει να έχετε τη σωστή δοσολογία καφέ. Θα πρέπει να χρησιμοποιείτε τη σωστή δοσολογία καφέ με νερό, το οποίο θα σας δώσει πιο ελαφρύ ή πιο δυνατό καφέ. Η ιδανική δοσολογία είναι 60γρ. καφέ ανά ένα λίτρο νερό. Οι 10 κούπες καφέ θα χρειαστούν 1,25 λίτρα νερό και 75γρ. καφέ.
  •  Σωστή θερμοκρασία. Η πιο σωστή θερμοκρασία για το φιλτράρισμα του καφέ είναι 92-96°. Πιο κρύο και το άρωμα θα χαθεί από τον κόκκο. Πιο ζεστό και ο καφές θα γίνει πικρός.

10. Γυάλινη ή μεταλλική κανάτα;

Οι Καφετιέρες Φίλτρου διαθέτουν γυάλινες ή μεταλλικές κανάτες (θερμός). Η γυάλινη κανάτα χρησιμοποιεί ένα ζεστό πιάτο για να διατηρεί τον φιλτραρισμένο καφέ ενώ η μεταλλική κανάτα (θερμός) διατηρεί την θερμοκρασία του φιλτραρισμένου καφέ μέσω των τοιχωμάτων της. Υπάρχουν πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα για την κάθε μια. Πολλοί λένε πως η γυάλινη κανάτα που θερμαίνεται συνέχεια από την ζεστή πλάκα που έχει από κάτω της μπορεί να δεχτεί αλλοιιώσεις στη γεύση του καφέ μετά από κάποια ώρα. Η μεταλλική κανάτα διατηρεί την θερμοκρασία καλύτερα αλλά είναι πιο ακριβή και δεν μπορείς να δεις πόσο καφέ έχει στο εσωτερικό της.

11.Μπορώ να καθαρίσω τη καφετιέρα / βραστήρα με ξύδι;

Δεν πρέπει οι συσκευές να καθαρίζονται με ξύδι διότι δημιουργείται πίσσα που είναι βλαβερή για τον οργανισμό.

Χρήσιμες συμβουλές για τα Φίλτρα Melitta

1.Το φίλτρο καφέ

Ως ειδικός στον καφέ, η Melitta® προσφέρει όχι μόνο μια μεγάλη ποικιλία φίλτρων μηχανών καφέ, αλλά και μια μεγάλη γκάμα φίλτρων καφέ. Ένα συγκεκριμένο μέγεθος φίλτρου καφέ είναι απαραίτητο για να εξασφαλιστεί η καλύτερη απόλαυση του φίλτρου, το μέγεθος εξαρτάται από τη μηχανή καφέ που χρησιμοποιείτε και τον αριθμό των φλιτζανιών του καφέ που θέλετε να φτιάξετε. Η γκάμα των φίλτρων καφέ περιλαμβάνει τις σειρές προϊόντων Original, Gourmet και Natura. Για μια πολύ ξεχωριστή γευστική εμπειρία, τα φίλτρα καφέ Melitta Gourmet® διαθέτουν καινοτόμα Aromaporen PLUS®, τα οποία αυξάνουν τη ροή των λεπτών ελαίων καφέ που περιέχουν πάνω από 800 γεύσεις καφέ. Τα φίλτρα καφέ Melitta Natura επικεντρώνονται στη βιωσιμότητα, ενώ το 60% ταχέως αναπτυσσόμενο μπαμπού χρησιμοποιείται στην κατασκευή τους. Τα φίλτρα Natura και Original καφέ διαθέτουν Aromazones που εξασφαλίζουν την καλύτερη απόλαυση του καφέ.

2. Τι είναι τόσο ξεχωριστό για τα φίλτρα melitta natura ;

Καλό για τον καφέ και τη φύση σας: Τα φίλτρα είναι κατασκευασμένα από 40% ταχέως αναπτυσσόμενο μπαμπού.

3. Γιατί πρέπει να διπλώσω το φίλτρο πριν το τοποθετήσω;

Για να εξασφαλιστεί η βέλτιστη προετοιμασία του καφέ, το χαρτί φίλτρου πρέπει να μορφοποιηθεί ώστε να ταιριάζει ακριβώς στο σχήμα του φίλτρου. Αυτό γίνεται αναδιπλώνοντας τις δύο πτυχωμένες άκρες. Το χαρτί φίλτρου στη συνέχεια τοποθετείται τέλεια με την άκρη του φίλτρου και κάθεται βαθιά στο ένθετο φίλτρου. Αυτή η καλή εφαρμογή σημαίνει ότι το χαρτί δεν θα διπλωθεί από μόνος του κατά τη διαδικασία παρασκευής.

4. Τι ακριβώς σημαίνει “1×4®” όσον αφορά τα φίλτρα χαρτιού;

Όταν τα φιλτραρίσματα ήταν στα σπάργανα, δεν υπήρχαν καφετιέρες – εκείνες τις μέρες, ο καφές παρασκευάστηκε με το χέρι. Για να γίνει αυτό, τα φίλτρα και τα φίλτρα μεγέθους χαρτιού 100, 102® κ.λπ. – ανάλογα με τον αριθμό των απαιτούμενων φλιτζανιών – έπρεπε να έχουν χυθεί νερό πάνω τους αρκετές φορές. Ήταν μόνο δυνατό να εκτιμηθεί πόσος καφές τελικά θα κατέληγε στην κατσαρόλα. Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1960, η Melitta εφευρέθηκε το “σύστημα φίλτρων 1x”. Ανάλογα με το επιλεγμένο μέγεθος, απαιτείται μόνο ποσότητα νερού “1x” που χύνεται πάνω από τον καφέ με αυτά τα νέα φίλτρα και χαρτιά φίλτρου (δηλ. 1×2 χάρτινο φίλτρο χύνεται πάνω από 1x = 2 φλιτζάνια καφέ, 1×4® χάρτινο φίλτρο χύνεται πάνω από 1x = 4 φλιτζάνια κ.λπ.) και προσέφερε τον σωστό αριθμό φλιτζανιών – ένα όφελος για τους λάτρεις του καφέ Για μεγάλο χρονικό διάστημα, τόσο η σειρά 100x όσο και η σειρά 1x υπήρχαν παράλληλα, δεδομένου ότι τα νοικοκυριά είχαν ακόμα φίλτρα και για τους δύο τύπους. Σήμερα, σχεδόν όλα τα μηχανήματα χρησιμοποιούν χαρτιά φίλτρου “1×4®”, επειδή προσφέρουν το τέλειο μέγεθος για την ποσότητα νερού και καφέ που απαιτείται στον κύριο τομέα συσκευών 8-10 φλιτζανιών.

5. Ποιο μέγεθος χαρτιού φίλτρου ταιριάζει στην καφετιέρα μου;

Συνολικά, υπάρχουν επτά διαφορετικά μεγέθη χαρτιού φίλτρου διαθέσιμα στα καταστήματα. Τα διάφορα μεγέθη προέκυψαν με την πάροδο του χρόνου για διάφορους λόγους (δείτε: “Τι ακριβώς σημαίνει” 1×4® “όσον αφορά το χαρτί φίλτρου;”). Οι ενδείξεις σχετικά με το σωστό μέγεθος χαρτιού φίλτρου βρίσκονται στις οδηγίες λειτουργίας της καφετιέρας σας ή στο ίδιο το φίλτρο. Το σωστό μέγεθος είναι ιδιαίτερα σημαντικό, διότι διαφορετικά υπάρχει κίνδυνος το φίλτρο να σκιστεί ή να αναδιπλωθεί.